Vándorló méhek jelentek meg gimnázium sportudvarán, ahol megpihentek egy napra. Majd folytatták útjukat a déli napsütés melegétől megelevenedve új otthonuk felé.


Amikor egy méhraj nekiindul a nagyvilágnak, azt lenyűgöző végignézni. De miért is rajzanak a méhek, és mikor van pontosan a rajzás ideje? Cikkünkben bemutatjuk a méhek világának egyik izgalmas részletét, és tanácsot adunk, hogy mi a teendő, ha egy csapat méhet találunk a kertünkben.

Miből áll a méhraj, és miért indulnak a méhek útnak?

A méhraj a méhek természetes szaporulata. Késő tavasszal, kora nyáron, amikor a méhek bőségesen el vannak látva nektárral és virágporral, és az időjárás általában
meleg és száraz, a méhcsalád eléri maximális méretét. Ebben az időszakban a méhkirálynő naponta 1500-2000 petét rak, így a kaptár gyorsan zsúfolttá válik, ezért a méhcsalád elkezd  felkészülni a rajzáshoz. Ilyenkor a méhcsalád rajbölcsőket épít, akár többet is és miután kirajzott ebből kelnek ki az új szűzanyák. A telelő család 20 ezer, míg nyár elején már 70 ezer egyedből áll, ezek egy része távozik a kaptárból, hogy új életet kezdjen. A méhraj általában párzott méhanyából és a viaszlép építésére alkalmas fiatal dolgozóméhekből, valamint herékből áll, és 20-40 ezer egyedet számlál. A rajzás ideje az éghajlattól függ, Magyarországon május-júniusra tehető.

Hogyan történik a rajzás?

A méhraj percek alatt kivonul a kaptárból, és szinte vízesésszerű áradatként zúdul ki a bejárati nyíláson. Néha azonban egy órába is beletelhet, amíg a csapat például egy ágon csoportot alkot. Onnan a kémek elindulnak egy új, megfelelő menedékhelyet keresni. Ha a körülmények rosszak, néhány napig is eltarthat, amíg a méhek új otthonukba költöznek. A rajzás a mézelő méhek életében egy sérülékeny időszakot jelent, mivel ilyenkor csak a gyomrukban lévő nektárból vagy mézből táplálkoznak. A raj így éhen is halhat, ha nem talál gyorsan új lakhatást és legelőt, ami leggyakrabban a korai rajoknál fordul elő, amelyek egy meleg napon indulnak el, de az időjárás közben hidegebbre, esősebbre fordul.

Forrás: www.mezesgergo.hu